Vissen is meer....

Donderdag, 23 januari 2020

Loodvrij en milieubewust.

Dat tegenwoordig hengelsport meer is dan alleen een hengel uitgooien wordt steeds meer duidelijk.
Hierbij moeten we onder andere denken aan het milieu en het “diervriendelijk” vissen.
Ook onze visvereniging probeert zoveel mogelijk een bijdrage hieraan te leveren d.m.v bepalingen in onze “lijst eigen viswateren”.
Zo is het in onze wateren verboden om leefnetten te gebruiken en dient de vis meteen in hetzelfde water teruggezet te worden.
Tevens geldt er een algeheel meeneemverbod voor alle vissoorten, ongeacht de afmetingen.
Tegenwoordig wordt er steeds meer promotie gemaakt voor het loodvrij vissen. En natuurlijk staan wij als vereniging hier 100% achter. Helaas zijn nog niet alle afmetingen beschikbaar of nog niet in productie genomen. Doch zo het zich nu laat aanzien, zal het loodvrij vissen de aankomende jaren versneld worden ingevoerd. Vraag ook bij uw hengelsportwinkel wat zij voor u kunnen betekenen.

Wat doen we nog meer als visvereniging:

- We zorgen dat het visbestand op pijl blijft (voor zover financiën dit toelaten).

- controle van waterkwaliteit en indien nodig (bij extreme droogte) het water voorzien van extra
  zuurstof middels pompen.

- Visles aan leerlingen van de basisschool. Hier leert men al vroeg hoe je een verantwoord visser
  wordt. En misschien iets minder achter de computer en meer van de natuur genieten.

- Diverse keren per week controleert het bestuur het viswater op eventueel achtergelaten rotzooi.
  We moeten constateren dat er weinig door vissers wordt achtergelaten. Bijna alles wat wordt
  gevonden is huisvuil wat door “voorbijgangers” wordt gedumpt.

- We hebben een aantal visplateau’s (Putting) geplaatst, zodat het water ook voor ouderen iets
  toegankelijker is.

- Diverse keren per jaar maaien, klepelen en snoeien (knotten) om het viswater toegankelijk te houden en
  de knotwilgen te behouden.

Dat de sportvisserij een belangrijke vrijetijdsbesteding is in Nederland moge wel duidelijk zijn. Bijna een miljoen vissers gooien jaarlijks hun hengeltje uit. Heerlijk ontspannend en ondertussen genieten van de natuur om je heen.
Na voetbal is de sportvisserij de grootste sportbond van Nederland en is lid van het NOC*NSF.

Als we de vissen en de natuur met respect behandelen is dit een prachtige en verantwoorde sport.

Voor meer informatie: zie onderstaande links.